با توجه به پیشرفت تکنولوژی صنعتی، برای پیش برد بهتر کار ها و جا به جایی وسایل سنگین از ابزار و وسایلی استفاده می شود که کاررا آسان تر وهمراه با بازدهی بیشتر باشد.یکی از این وسایل پرکاربرد برای جا به جایی لیفتراک است.
آشنایی با لیفتراک
این وسیله دارای دو شاخک در جلوی خود است که از آن برای جا به جایی وبالا و پایین بردن وسایل استفاده می شود .
با توجه به نوع فعالیت آن در انبار کردن بار ها، حمل ونقل و … طراحی و ساخته می شود. این ماشین دارای یک دکل، شاخک و الحاقیات است.
مقدار بار استاندارد که هر لیفتراک می تواند جا به جا کند توسط کارخانه بر روی آن درج می شود.
لیفتراک ها را بیش تر در مکان های ساختمانی و همچنین ابنار های بزرگ استفاده می کنند. این وسیله در مقایسه با بالابر های قیچی مانند می تواند به راحتی وسایل سنگین تری را بدون خطر آسیب دیدن جا به جا کند.
رانندگان لیفتراک باید به صورت کامل از نحوه کار لیفتراک و وزن باری که می خواهد حمل کند توجه داشته باشند. زیرا خساراتی که وارد شود بسیار سنگین خواهد بود.
کاربرد اصلی لیفتراک
در محل هایی که ساخت و ساز است، لیفتراک کاربرد ویژه ای دارد. زیرا این دستگاه به راحتی می تواند مصالح ساختمانی را بلند و جا به جا کند. لیفتراک ها همچنین در انبار ها به راحتی و در سطوح گسترده می توانند وسایل را جا به جا کنند. شاخک های این وسیله حتی بالا تر از خود لیفتراک نیز می رود و وسایل را در بالا ترین سطح از وسایل دیگر قرار می دهد.
موتور لیفتراک، یکی از مهمترین قسمتهای لیفتراک بوده که تأمین کننده گشتاورلازم و قدرت برای کارکرد لیفتراک هست.
در لیفتراک ها از سوخت های مختلفی برای راه اندازی موتور آن استفاده می شود. از مهمترین این سوخت ها می توان به دیزل، بنزین، گاز و بنزین و نیروی الکتریکی اشاره کرد.
لیفتراک های دیزل برای استفاده در محیط های باز بسیار کاربردی اند زیرا ذرات دیزل و بخار اگزوز در فضای باز پراکنده شده و مسائل زیست محیطی و بهداشتی و ایمنی را که ممکن است در داخل ساختمان ایجاد شود را شامل نمی شود.
تصفیه کننده های اگزوز و کاتالیزور ها می توانند پخش شدن گاز های مضر را کم کنند و لیفتراک ها را برای استفاده در محیط های بسته نیز قابل استفاده کنند.
بالا بودن گشتاور یکی دیگر از مزایای لیفتراک دیزل نسبت به گازسوز است که در سراشیبی ها و انجام امور سنگین قدرت مندتر می توان این تفاوت را مشاهده کرد.
معایب دکل های لیفت
پر سروصدا بوده و گازهای خروجی آن برای بعضی افراد دارای بیماری های خاص مضر است. در صورت استفاده در محیطهای بسته، آلارم های دود را ممکن است فعال نماید.
واضح است که اندازه بزرگ آن ها نیازمند به فضای بیشتر است اما این مسئله معمولاً در هنگام استفاده در محیط های باز مشکلی ایجاد نمی کند.
معمولاً کمی بیشتر از یک دستگاه دوگانه سوز قیمت دارند اما قیمت اولیه آن ها کم تر از لیفتراک برقی است. هزینه های تعمیر و نگهداری آن ها از یک لیفتراک دوگانه سوز کم تر اما، از لیفتراک الکتریکی بیش تر است.
همچنین بنزین گاز LPG لیفتراک دوگانه سوز به دلیل قیمت و مناسب بودن برای استفاده در محیط های باز و بسته و راحتی کارکرد، این لیفتراک ها بسیار مشهورهستند.
موتور این لیفتراک ها مانند همان موتور دوگانه سوز مورد استفاده در خودرو ها است که درنتیجه قطعات به راحتی در قیمتهای مناسبی در دسترس اند.
بخار اگزوز آنها نسبت به لیفتراک دیزلی آلایندگی کم تری دارد و بسیار از دیزلی ها بی صداتر هستند.
میزان شتاب ، سرعت بالابری و سرعت جابجایی زیاد لیفتراک دوگانه سوز بی نظیر است. نگهداری و همچنین هزینه سوخت بالایی دارند، درحالی که قیمت آنها از دیگر مدل ها ارزان تراست. در این ماشین ها باید برای سرویس زمستانه از ضد یخ استفاده شود.
لیفتراک برقی (الکتریکی)
لیفتراک های برقی کاملاً دوست دار محیط زیست هستند، دود تولید نمی کنند و کاملاً بیصدا می باشند. همچنین آلایندگی مضری ندارند و بسیار روان تر حرکت می کنند.
هزینه شارژ باتری در تعرفه های ارزان کم تر ازسایر سوخت ها است.
لیفتراکهای الکتریکی فقط یک پدال گاز و یک پدال ترمز دارند و دندهای فارغ از اتومات یا دستی بودن ندارند و به طورکلی ساده تر ازلیفتراکهای موتور دیزل و گازسوز کار می کنند.
هزینه های نگهداری و تعمیر لیفتراک های الکتریکی به میزان بسیار قابل توجهی کمتر از لیفتراکهای دیزل و گازسوز است.
معایب لیفتراک های برقی
هزینه اولیه بالا، به دلیل باتری و شارژرگران قیمت یکی از معایب این لیفتراک هاست .همچنین امکان استفاده از آنها در زمان شارژ وجود ندارد، مگر اینکه یک دست باطری اضافی تهیه شود، که این کار به هزینه می افزاید.
استفاده زیاد از حد درسطوح شیب دار شارژ باتری را به سرعت کاهش می دهد و لیفتراکهای الکتریکی نیاز به یک سطح صاف برای کارکردن دارند. اما میتوان با تهیه باتری قوی تر این مسئله را عیب تلقی نکنیم.
کارکرد لیفتراک برقی در مناطق شرجی بسیار دشوار است. به دلیل اینکه آب وهوای مرطوب باعث مشکلاتی در قطعات الکتریکی و سیم کشی می شود.